WAREGEM – De site van Ruien, vroeger gekend omwille van zijn elektriciteitscentrale, krijgt een nieuwe invulling met dank aan het jonge Waregemse bedrijf Yuso van managers Bart Pycke en Michel Verschuere. Het duo bouwt er een superbatterij van 25 MW (megawatt) die, naargelang de noden, ofwel elektriciteit kan opslaan ofwel elektriciteit kan afstaan. 

De energiebatterij wordt de grootste in zijn soort van België. Ter vergelijking: de grootste soortgelijke batterij ter wereld werd gebouwd door Tesla in Australië en is goed voor 120 MW. Het beloftevolle Yuso is niet aan zijn proefstuk toe en leverde al een gelijkaardige energiebron aan Nederland, daar goed voor 10 MW. Ruien, aan de rand van de provinciegrens tussen Oost-en West-Vlaanderen, zal vanaf 2020 een nieuwe rol kunnen spelen bij de energiebevoorrading. De keuze voor Ruien is geen toeval omdat het hoogspanningsnet van Elia zich in de onmiddellijke omgeving bevindt.

Yuso, gespecialiseerd in het regelen van energiestromen,  werd opgericht in 2012 en heeft al tal van sprekende referenties op zijn actief staan. De kmo is goed voor een omzet van 3 miljoen euro en maakt licht winst. Om het project in Ruien tot een goed eind te brengen werd een samenwerking aangegaan met de Japanse engineeringsgroep Nippon Koei.